Από τα αρχιτεκτονικά και συνάμα διαστροφικά θαύματα του Αντόνι Γκαουντί, την “Sagrada Familia”, το “Park Guell” το “La Pedrera” το λεωφορείο που μεταφέρει τους εκστασιασμένους πολίτες του κόσμου κατευθύνεται προς την “Avinguda Aristides Maillol”, τον δρόμο δηλαδή που δεσπόζει το επιβλητικό Καμπ Νου. Το ταξίδι στην ιστορία των “μπλαουγκράνα” αρχίζει.
Αυτό το ποδοσφαιρικό αξιοθέατο φαίνεται πως κλέβει τις καρδιές, ακόμη και των ανθρώπων που δεν γνωρίζουν τα χρώματα της μπάλας. Το άντρο του Ροναλντίνιο, του Λιονέλ Μέσι και άλλων πολλών αστέρων, αποτελεί must για την πλειονότητα των επισκεπτών στην πρωτεύουσα της Καταλονίας και για αυτό τον λόγο φιγουράρει σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς. Αλήθεια στο ΟΑΚΑ οργανώνονται εκδρομές;
Η εξωτερική όψη
Εξωτερικά, προκαλεί διφορούμενα συναισθήματα. Ογκώδες, μεγαλοπρεπές αλλά και συνάμα ξεθωριασμένο, παραδομένο στη φθορά στη χρόνου. Μισό αιώνα ζωής κοντεύει να συμπληρώσει το χωρητικότητας 98.000 θέσεων “Καμπ Νου” το οποίο απέχει περίπου πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Οι ιθύνοντες του γηπέδου ισχυρίζονται ότι αυτό το ποδοσφαιρικό κομψοτέχνημα είναι καταδικασμένο να βελτιώνεται κάθε μέρα, κάτι που παρατηρείται και στο εσωτερικό μέρος, όπου δεκάδες εργάτες και τεχνικοί πασχίζουν να καλύψουν κάθε ατέλεια.
Οι διάσημοι του "Καμπ Νου"
Καταβάλλοντας γύρω στα 10 ευρώ μπορεί κανείς να πατήσει το χόρτο στο οποίο αγωνίστηκαν μεγαθήρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αλλά και ψυχαγώγησαν το φιλοθεάμον κοινό καλλιτέχνες-θρύλοι, όπως οι Μπρους Σπρίνγκστιν, Μάικλ Τζάκσον και οι τενόροι Παβαρότι, Καρέρας και Ντομίνγκο. Μέχρι και ο αποθανών Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ βρέθηκε το 1982 στο γήπεδο της "Μπάρτσα". Αν πάλι κάποιος δεν συγκινείται από όλα αυτά οι Καταλανοί ως εναλλακτική πρόταση προσφέρουν στην τιμή των 6 ευρώ ξενάγηση στο εντυπωσιακό μουσείο του συλλόγου. Ο χρόνος κυλάει με την ταχύτητα των καταρρακτών του Νιαγάρα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν. Οι ρυθμοί είναι πολύ διαφορετικοί, όλοι θέλουν να απαθανατίσουν με τον φακό τους κάθε γωνιά του δαιδαλώδους Κάμπ Νου.
Μαγευτική θέα
Η διαδρομή ενός πρωτάρη δημιουργεί συναισθήματα ανάλογα με αυτά ενός ανήλικου που δεν γνωρίζει τι θα αντιμετωπίσει στο τρενάκι του τρόμου… Πρώτη στάση τα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων, τα οποία παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στους αντιπάλους χωρίς πάντως να μπορούν να χαρακτηριστούν υπερπολυτελή. Το ΟΑΚΑ μάλλον διαθέτει καλύτερα…Ο μακρύς διάδρομος οδηγεί σε απόσταση αναπνοής από τον αγωνιστικό χώρο, τα τέρματα δεν υπάρχουν στις θέσεις τους, οι γραμμές του γηπέδου έχουν σβηστεί. Το εσωτερικό παραπέμπει σε λιβάδι καθώς η θερινή αγωνιστική απραξία της Μπαρτσελόνα ευνοεί τις διαδικασίες ανακαίνισης. Η θέα μαγευτική, τα διαζώματα μοιάζουν ατελείωτα θυμίζοντας… αρχαίο αμφιθέατρο.
Οι ανέσεις και η... εκκλησία
Με δέος συνεχίζεται η περιήγηση στους υπόλοιπους χώρους. Ανεβαίνοντας στον τρίτο όροφο με το ασανσέρ βρισκόμαστε στα δημοσιογραφικά θεωρία τα οποία παρέχουν με το παραπάνω και τις πιο εξεζητημένες υπηρεσίες στους εκπροσώπους του Τύπου. Μοναδικό μειονέκτημα η μεγάλη απόσταση από κέντρο δράσης. Το σαλόνι των VIP, η αίθουσα Τύπου, το δωμάτιο που φιλοξενεί παλαιές δόξες του συλλόγου είναι ακριβώς όπως αρμόζουν σε έναν ιστορικό και λαοφιλή σύλλογο. Ευχάριστη έκπληξη προκαλεί το πολύχρωμο εκκλησάκι στο οποίο προσεύχονται ο Ροναλντίνιο ο Πουγιόλ και οι παρέα τους πριν από κάθε ματς. Πράγματα συγκλονιστικά και πρωτόγνωρα ακόμα και για την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι "θρύλοι" του μουσείου
Η όμορφη βόλτα, η οποία μπορεί να διαρκέσει όσο επιθυμεί κανείς τελειώνει σε πρώτη φάση, καθώς ακολουθώντας την φυσούνα οδηγούμαστε στο περιώνυμο μουσείο του συλλόγου. Εκατοντάδες τρόπαια από όλα τα σπορ, ξεχωριστά αφιερώματα σε κάθε δεκαετία του συλλόγου από το 1899 οπότε και ιδρύθηκε συνθέτουν το σπάνιο αυτό σκηνικό. Οι φωτογραφίες των Ρόναλντ Κούμαν, Χρίστο Στόιτσκοφ, Ρομάριο, Ντιέγκο Μαραντόνα (πέρασε και αυτός από τους "μπλαουγκράνα") δεσπόζουν στο αχανές κτίριο που οραματίστηκε ο ιδρυτής της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Γκαμπέρ την δεκαετία του ‘20 για να πάρει "σάρκα και οστά" το 1984 από τον τότε πρόεδρο Λουίς Νούνιεθ.
Ο Ριβάλντο και ο Μποντιρόγκα
Περίπου 1.160.000 άνθρωποι διανύουν κάθε χρόνο τα 3500 τετραγωνικά μέτρα του μουσείου. Το πόστερ του Ριβάλντο (δεν δίνουμε όρκο για του Ζιοβάνι) δεν θα μπορούσε να λείπει, όπως επίσης μπάλες, δημοσιεύματα άλλων εποχών αλλά και πολλές μακέτες του "Καμπ Νου". Το ποδόσφαιρο έχει την τιμητική του, όμως δεν λείπει και ένα ομοίωμα του σπουδαίου Ντέγιαν Μποντιρόγκα στο οποίο μπορεί κανείς να μετρήσει το ύψος του, όπως και η υπογεγραμμένη φανέλα με το Νο 33 του Σκότι Πίπεν. Έργα τέχνης του Νταλί αφιερωμένα στην "Μπάρτσα", οπτικοακουστικά σόου αλλά και φωτογράφηση με το Κύπελλο Πρωταθλητριών προσθέτουν ακόμη μία χολιγουντιανή πινελιά στο ακόρεστης έμπνευσης και πολυσυλλεκτικότητας μουσείο.
Η μπουτίκ
Και μετά από όλα αυτά ακολουθώντας πάντα τον δρόμο και τις ειδικές ράμπες που έχουν στηθεί οδηγούμαστε στην επίσημη μπουτίκ της ομάδας, η οποία μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό οπαδό. Δύο όροφοι στους οποίους μπορεί κανείς να βρει από πατατάκια, κρασιά, επιτραπέζια παιχνίδια μέχρι και εσώρουχα με το έμβλημα του "καμαριού" της Καταλωνίας. Σε ότι αφορά την πιο δημοφιλή φανέλα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ανήκει στο γητευτή της μπάλας Ροναλντίνιο.
Η Εσπανιόλ και η έκπληκτη υπάλληλος
Βέβαια στη Βαρκελώνη εδρεύει ένας επίσης ιστορικός σύλλογος, η Εσπανιόλ, αλλά αυτό φαίνεται να μην το θυμούνται ούτε οι ίδιοι οι Καταλανοί. Δύσκολα κάποιος θα βρει ακόμη και στην πολυσύχναστη Ράμπλα αναμνηστικά της Εσπανιόλ. Θέμα σύγκρισης ανάμεσα στους δύο συμπολίτες δεν υφίσταται.
Έξω από το "Μονζουίκ" υπάρχει απλά μία καλαίσθητη (περιορισμένης έκτασης) μπουτίκ, στην οποία υπάρχει μόλις μία υπάλληλος σε αντίθεση με το πολυμελές προσωπικό του αντίστοιχου καταστήματος της Μπαρτσελόνα. Επίσης η παρουσία πελατών για αγορές αναμνηστικών της Εσπανιόλ είναι περιορισμένη εν αντιθέσει με την αθρόα προσέλευση στη μπουτίκ των "μπλαουγκράνα", εξ ου και η ζωγραφισμένη απορία στο πρόσωπο της νεαρής υπαλλήλου της Εσπανιόλ για την επίσκεψη στον χώρο από Έλληνες επισκέπτες. VIVA CATALUNYA!